De Grote Suriname Tentoonstelling

Er zijn mensen die beweren dat het leven een vooraf geplande samenloop van toevalligheden is. Het is een kwestie van wel of niet aannemen van zo’n stelling. Als fotograaf hou ik mij bezig met het visueel vast leggen. Gelukkig zijn er velen voor mij die, door visueel vastleggen en of bewaren van voorwerpen,  zulks ook deden. Dankzij hun noeste arbeid en de bedenkers en inzet van de bouwers is de “De Grote Suriname Tentoonstelling” tot stand gekomen.

In de verste verte wil ik mij niet het predicaat van kenner toemeten als het gaat om de inhoud en opbouw van een expositie. Niettemin staat het mij vrij te stellen dat “De Grote Suriname Tentoonstelling”, in vergelijking met exposities die ik in de loop der jaren heb bezocht, een dikke “tien” verdiend. Waar er gewerkt wordt vallen er ook weleens steken en is er weinig over de periode 1954-1975 te zien. Alsook de inbreng van de Chinezen in de samenleving van Suriname. Overigens is dit mij ook kenbaar gemaakt door een voormalige knil militair, met wie ik toevallig aan de praat raakte.

“De Grote Suriname Tentoonstelling” is tot en met 2 februari 2020 te zien in de Grote kerk aan de Dam te Amsterdam. In de wandelgangen hoorde ik de wens van mening bezoeker om de tentoonstelling ook in andere steden in Nederland te houden. De sfeer door de hangende interieur (alsof je midden in het oerwoud bent) bij binnentreden van de expo, versterkt door de gotische architectuur van de Nieuwe Kerk, met haar hoge plafond zal elders niet makkelijk te vinden zijn.

Eerder zou ik ervoor willen pleiten om de pr dusdanig te houden dat men richting de Grote kerk aan de Dam te Amsterdam naar “De Grote Suriname Tentoonstelling” te gaan.

De afgelopen periode maak ik gebruik van mijn smartphone om hetgeen ik wil vast te leggen. Het is mij dan ook een genoegen u enkele fragmenten die ik tijdens mijn rondgang heb vastgelegd weer te geven. Hopelijk is dit een aanzet om richting “De Grote Suriname Tentoonstelling” te gaan. Een interessant en bovenal educatieve tentoonstelling.

 

© Het is niet toegestaan afbeeldingen van deze website te reproduceren of op welke manier dan ook te gebruiken zonder toestemming. 

© It is not allowed to reproduce images from this website or in any way use it without permission.

 

Opmerkingen

29.10.2019 19:37

Peggy Leckie

Genoten van de foto's en feedback. Dankjewel voor het delen van deze informatie over ons Suriname.